Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

The three Musketeers


Αν και λατρεύω τα άλογα σαν θέμα όταν ζωγραφίζω, τελευταία αποφάσισα να ασχοληθώ με κάτι καινούργιο! Νέκρα φύση λοιπόν ήταν η επιλογή μου και τέσσερα όμορφα αχλάδια το θέμα μου! 

Πριν όμως προχωρήσω στην παρουσίαση του νέου πίνακα θα ήθελα να γράψω λίγα λόγια για την Νεκρά φύση ή “Still life”.

Νεκρά φύση ονομάζουμε ένα έργο τέχνης το οποίο έχει ως θέμα του άψυχα αντικείμενα, τα οποία είτε προέρχονται από τη φύση (φρούτα, λουλούδια, πέτρες, όστρακα κλπ) είτε είναι φτιαγμένα από τον άνθρωπο (γυάλινα σκεύη, βιβλία, έπιπλα κλπ.). Ο Vincent van Gogh ήταν ένας από τους οπαδούς της απεικονίζοντας ηλιολούλουδα, δωμάτια, έπιπλα και αλλά σε πολλούς από τους πίνακες του.

Αυτή η τέχνη ξεκίνησε από τον Αιγυπτιακό πολιτισμό όπου ζωγράφοι διακοσμούσαν τους τοίχους τάφων με φαγώσιμα και άλλα αντικείμενα πιστεύοντας ότι ο νεκρός θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει στην μεταθανάτια ζωή του. Επίσης υπαρκτή ήταν και στην Αρχαία Ελλάδα, άλλα και κατά τη ρωμαϊκή εποχή και ιδιαίτερα στην Πομπηία της Νότιας Ιταλίας όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των ζωγράφων της προτιμούσε τη Νεκρά φύση ως θέμα.

Πίνακες αυτού του είδους πριν το 1700μ.χ συχνά απεικόνιζαν αντικείμενα τα οποία είχαν κάποιο θρησκευτικό η αλληγορικό συμβολισμό.

Τις τρείς τελευταίες δεκαετίες η συγκεκριμένη τέχνη έχει προχωρήσει τόσο που ένας καλλιτέχνης έχει τη δυνατότητα να την δημιουργήσει όχι μόνο μέσω της ζωγραφικής. Με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, η νέκρα φύση συνεχίζει να δημιουργείτε μέσω του ήχου, της φωτογραφίας και της ψηφιακής τεχνολογίας,

Προτιμώντας πάντα τη ζωγραφική και τα παστέλ, αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω έναν τέτοιο πίνακα. Το όνομα του είναι “Οι Τρεις Σωματοφύλακες¨.

soft pastel 45 x 25